Когато полет 516 на Japan Airlines каца на летище Ханеда в Токио,

...
Когато полет 516 на Japan Airlines каца на летище Ханеда в Токио,
Коментари Харесай

379 човека, които вероятно щяха да са мъртви, ако не бяха японци

Когато полет 516 на Japan Airlines каца на летище Ханеда в Токио, превозвайки стотици хора във вторник, 2 януари, той избухва в пламъци. Пътническият аероплан Airbus A350 се сблъсква със аероплан на бреговата защита на пистата, убивайки петима души, а екипажът разполага единствено с минути, с цел да се увери, че всички пасажери са евакуирани, преди пламъците да обхванат целия аероплан.
 Марио Бакалов 7 години по-късно - водачът, приземил най-големия аероплан в света в България
7 години по-късно - водачът, приземил най-големия аероплан в света в България

Марио Бакалов е водач с 20 годишен стаж, мотивационен преподавател и човек, зареден с положителна сила

Докато димът бързо изпълва кабината, стюардесите употребяват мегафони, с цел да успокоят и организират разтревожените пасажери, които се спускат през три изхода по спешни пързалки.

Всички 379 души на полет 516 на Japan Airlines, в това число осем деца под две години, са безвредно евакуирани - достижение, което изненада авиационни специалисти и беше разказано като чудотворно от някои на борда.

" Чух детонация към 10 минути откакто всички слязохме от самолета ", споделя 28-годишният пасажер Цубаса Савада пред Reuters. " Мога единствено да кажа, че беше знамение, можехме да умрем, в случай че бяхме закъснели даже и с малко. "

Japan Airlines заяви, че четирима от пасажерите са откарани в болница, само че най-тежкото пострадване е, че един човек е получил " натъртвания ".

Според министъра на превоза на Япония Тецуо Сайто петима от шестимата членове на екипажа са загинали на борда на втория аероплан на бреговата защита De Havilland Canada DHC-8. Обществената телевизия NHK заяви, че капитанът на самолета е в сериозно положение.

Japan Airlines взе участие в следствието, с цел да дефинира кой е виновен за смъртоносната злополука, сподели пред кореспонденти нейният старши вицепрезидент по корпоративна сигурност и сигурност Тадаюки Цуцуми.

Авиокомпанията е безапелационна, че нейният екипаж е получил позволение за кацане от контрола на въздушното придвижване преди конфликта. За момента няма изрично утвърждение за политане на самолета на бреговата защита, като се твърди, че вместо това му е казано да " рулира до точката на задържане ".

Пътници на борда на Airbus A350 и очевидци на конфликта разказват как ужасът се е трансформирал в облекчение, когато излиза наяве, че всички на борда са оживели. " Наистина мислех, че ще умра ", споделя Савада пред Reuters.
 Снимка 647988

Ги Маестрe, родом от Франция, е бил на борда на прилежащ аероплан по време на случая, споделя, че е чул " огромен гърмеж ".

" Бях в различен аероплан на седалката до прозореца - готвихме се да изхвърчаме и чухме огромен гърмеж. Погледнахме от прозорците си и видяхме голяма диря от пламъци по пистата ", споделя пред CNN Маестре, който е на посещаване в Япония от Филаделфия.

" Пламъците ставаха все по-високи и по-високи, след което видяхме пожарни коли да минават по пистата. " " Надявах се всички да са в сигурност ", продължава той, добавяйки, че е " шокиращо да бъдеш очевидец на сходно нещо ".

Въпреки ужасяващите изображения, излъчващи огнената злополука, пасажерът Сатоши Ямаке е безапелационен, че хората в самолета не са се паникьосвали. Когато самолетът каца, по думите на Ямаке, в началото не е почувствал нищо извънредно.
 Снимка 647989

" Кацнахме обикновено, не усетихме потрес или нещо сходно ", казва Ямаке на летище Ханеда, след като е евакуиран от злополуката. Той прибавя, че е видял пожар малко преди да бъде направено известие за евакуация на самолета.

" Но тогава видяхме огън да излиза от моторите и ми се стори необичайно. Точно до момента в който си мислех за какво огънят гори толкоз дълго, пристигна известие, в което се споделяше, че евентуално сме блъснали нещо на пистата и в този момент би трябвало да евакуираме самолета ", споделя Ямаке. " Можехме да надушим малко пушек, само че пасажерите не бяха паникьосани. "

Той добавя, че не е бил в действителност изплашен. " Тъй като към този момент кацнахме, мислех, че самолетът евентуално няма да експлодира. Мислех си: " Трябва да сме добре, стига всички да слязат от самолета по организиран начин. "

Екипажът на полет 516 беше окуражителен за бързите и невъзмутими реакции, които избавиха стотици животи. Japan Airlines споделиха, че кабинният екипаж е употребявал мегафони, с цел да насочи пасажерите към безвредно място, откакто системата за обявяване на самолета се е развалила.

Доклади от вътрешността на самолета демонстрират, че стюардесите са призовали хората да запазят успокоение и в границите на секунди откакто самолетът е спрял, са съумели да пуснат спасителните пързалки и да изведат пасажерите.

" Твърде рано е да разясняваме спецификата на случая, само че това, което е ясно е, че екипажът се показа чудесно ", казва Стивън Ерлих, ръководител на PilotsTogether - благотворителна организация, основана по време на пандемията в поддръжка на екипажите.

Той цитира обстоятелството, че пасажерите от полета са се евакуирали, без да вземат със себе си ръчните си чанти, което е помогнало за спасяването на животи.
 Как 379 души на борда оцеляват след самолетната злополука в Япония
Как 379 души на борда оцеляват след самолетната злополука в Япония

Късмет или резултат от отличните дейности от страна на екипажа

" Всяко закъснение на евакуацията можеше да бъде пагубно, всичко това в името на преносим компютър или ръчна чанта. Този случай можеше да бъде доста по-лош, в случай че пасажерите не бяха обърнали внимание на предизвестията да оставят движимостите си ", категоричен е той.

Разсъждавайки за случилото се, се замислихме, че в случай че този аероплан кацаше някъде в България, от 379 човека на борда, евентуално щяха да се спасят може би 10 индивида наоколо до вратите. Истината е, че дисциплината на японците е главният фактор, който ги е спасил. Дисциплина, която ние надалеч не притежаваме.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР